Cum sa vinzi produse personalizate pe Emag?

Cum sa vinzi produse personalizate in Romania?

Vanzarea de produse personalizate a luat avant in Romania, odata cu explozia TikTok unde sunt prezentate numeroase astfel de produse, de la cani, tricouri cu mesaje personale, brelocuri cu numarul masinii, tablouri cu poza proprie, puzzle cu poza ta, huse de telefon personalizate s.a.m.d.

Se poate face un astfel de busines, de produse personalizate cu textul sau cu poza ta pe Emag? Dupa ce ultima data am facut o analiza a provocarilor de a vinde pe Emag Marketplace, acum este timpul sa ne aplecam asupra unei categorii anume.

 Hai sa facem o scurta analiza a acestui tip de business!

personalizari produse

Exista cerere pentru produse personalizate in Romania?

Inainte de orice, trebuie sa facem o sumara analiza de piata privind cererea de produse personalizate in Romania.

Am facut o cautare pe Emag si am descoperit ceva foarte interesant: exista chiar si o categorie DEDICATA produselor personalizate! Mai ales de sezon sunt foarte cautate, ma refer la Caraciun, Pasti sau chiar de Black Friday!

Aceasta categorie (link direct pe Emag) are peste 240,000 de produse (mai exact 241712 in aprilie 2024):

emag cadouri personalizate

Ce fel de produse personalizate sunt disponibile pe Emag?

 • Cani
 • Perne si paturici
 • Decoratiuni de birou
 • Tablouri
 • Bijuterii
 • Broderii
 • Brelocuri
 • Tricouri

Prima concluzie: oferta este foarte bogata ca numar de produse, dar destul de limitata ca variatie de produse

Sugestie: cauta sa listezi un produs diferit de cele deja existente (altfel spus, sa vii cu cana personalizata… o sa fie extrem de greu de penetrat piata in oceanul de atatea cani disponibile deja pe Emag Marketplace)

Se fac bani din produse personalizate?

Am analizat daca sunt produse promovate pe platforma si am gasit foarte multe chiar si pe paginile 3, 4, 5

Concluzia: daca sellerii isi permit sa faca promovare (investitie in ads) asa de multi, cu siguranta nisa de cadouri personalizate este profitabila. Vorbim aici de marje bune, care permit re-rutarea unei parti catre ads. Atentie, vorbim de marja, nu de volum de vanzari.

Cat de greu este sa intri pe piata?

Am specificat mai sus ca sunt deja 240,000+ de produse listate in categoria Cadouri Personalizate. 

Are sens sa iei in calcul intrarea in aceasta nisa?

Puncte pozitive:

 • numarul de reviews produse este foarte mic – majoritatea sub 10
 • numarul de selleri este relativ redus

Puncte negative:

 • numarul de reviews produse redus poate indica faptul ca vanzarile nu sunt asa de mari, mai ales daca vorbim de produse personalizate, unde tentatia de a lasa reviews este foarte mare (si totusi acestea nu sunt prezente pe platforma)
 • desitatea redusa de selleri indica faptul ca acestia sunt extrem de specializati, cu infrastructura foarte buna cu sute si chiar mii de produse in portofoliu (se poate vedea pe platforma), cu o baza de clienti deja stabilita care au cumparat de la ei…. si orice new-comer trebuie sa depaseasca cumva acest pole-position

Costuri pentru o afacere cu produse personalizate

Probabil cea mai importanta bariera in a incepe o afacere cu produse personalizate o reprezinta costul initial cu echipamentele. Asta pentru ca ai nevoie de utilaje (semi) profesionale. Spre deosebire de produsele de serie, unde costurile sunt minime si despre care am scris deja aici – costuri debut Emag Marketplace – in acest caz, cu produsele personalizate situatia este diferita.

Avand in vedere gama variata de produse posibil de personalizat si echipamentele pot diferi, insa la modul general ai cam avea nevoie de:

Utilaje si echipamente:

 • o imprimanta foarte buna, color, care sa printeze la rezolutie mare. In majoritatea cazurilor ai nevoie de o imprimanta capabila de printare cu cerneala de sublimare.
 • o presa termica, cu interval de temperaturi destul de larg (pentru diverse materiale)
 • exista si prese combo, care au accesorii pentru imprimat cani, pentru imprimat sepci, farfurii, etc – ia in calcul un astfel de echipament multifunctional
 • plotter (Cricut, Silhuette, etc) pentru decupaje fine
 • aparat de gravura cu laser

Dupa care urmeaza costul initial cu materia prima, diferita de asemenea in functie de produs.

Materie prima:

 • cerneala de sublimare
 • hartie de transfer
 • hartie speciala, foto, cretata, de diverse grosimi si texturi si culori
 • material de suport care poate fi: cani, tricouri (poliester sau bumbac – fiecare cu tehnica diferita), brelocuri, bijuterii (pandative, etc) – toate fara marcaje, blank-uri
 • diverse materiale aditionale, gen hartie termica, rigle, cutter, perforator, rame, etc

Ambalaje:

 • folie bule
 • scoci
 • cutii carton
 • pungi speciale, etc

Toate astea inainte de a avea prima comanda…

Estimativ o suma de minim 1500 EUR este costul de start afacere cu produse personalizate.

Cum poti seta pe Emag produse personalizate?

Ei bine, aici avem de fapt marea bariera. Aici ajungem la o nuantare a expresiei “produs personalizat”.

Din punct de vedere… universal, un produs personalizat este articolul care este facut la comanda, pe specificatia clientului (cu textul sau poza lui, etc). Articol (si) fara drept de retur, potrivit legislatiei curente.

Din punct de vedere Emag, un produs sau “cadouri personalizate” inseamna articol unic pe piata, care nu este chiar disponibil oriunde, dar se preteaza foarte bine la a fi facut cadou si – important – este un produs de serie

Mai mult, clientul are drept de retur ca la orice produs obisnuit de pe Emag, 30 de zile (iar la Genius chiar 60 de zile).

Si in sfarsit Emag NU accepta contactarea clientilor pentru personalizare. Incepand cu luna Aprilie 2024, au intrat in vigoare noi termeni si Conditii Emag care interzic in mod explicit contactarea clientilor pentru produse personalizate!

Mai concret avem documentul cu aceste schimbari (mai sunt si altele, de exemplu indicatorii de sanatate cont dar deocamdata sa ramanem focusati pe personalizari). Punem un extras din acesta, mai jos:

TERMENI SI CONDITII versiunea din data de 11.04.2024

Capitolul 5.1.

Pentru a putea comercializa Produse pe Platforma eMAG, Sellerul are urmatoarele obligatii:
a. Sa respecte regulile mentionate….

….

c. …. Contactarea Clientilor nu este posibila cu scopul de …. a solicita informatii in vederea personalizarii produsului conform specificatiilor oferite de Client 

Din cate intelegem de aici (nefiind totusi juristi) este imposibil de a vinde pe Emag Marketplace produse personalizate cu mesajul clientului (text sau poza) pentru ca nu ai efectiv cum sa iei legatura cu clientul pentru a-i procesa comanda.

Reamintim faptul ca, pentru a vinde pe Emag Marketplace, trebuie sa iti dai acordul explicit pe toate documentele legale dintre parti, inclusiv pe cel din care am extras textul de mai sus.

Astfel, pentru cine vinde produse personalizate, poate urma urmatoarele cai alternative fata de Emag Marketplace:

 • vanzarea pe situl propriu (daca ai nevoie de unul poti apela la Agentia de webdesign de aici)
 • vanzarea directa pe platformele de social media (Tik Tok, Facebook, Instagram) – cu mentiunea ca trebuie sa-ti pui la punct un sistem de preluare comenzi (gen via WhatsUp)
 • platforme specializate pe vanzarea de produse hand-made si aici numarul 1 mondial este Etsy care este echivalent Amazon in lumea asta, dar cum am spus, strict pe produse personalizate
 • alte platforme gen Redbubble, Teaspring, etc. Chiar si Amazon ofera prin Amazon Merch posibilitatea de a vinde produse personalizate, asa incat alternative sunt destule si poti face chiar integrari directe cu divese aplicatii (un exemplu aici)

Sau poti pur si simplu sa te orientezi catre produse de serie, unde oferta este enorma, vorbim de sute de mii de produse listate pe Emag, din care poti alege tot ce doresti! 

produse personalizate emag

Concluzie despre afacerea cu produse personalizate pe Emag

Intr-adevar o afacere cu produse personalizate este frumoasa in sensul ca stai permanent in legatura cu clientii, direct, 1:1 (daca acest tip de interactiune este potrivit pentru tine si nu esti un introvertit prea pronuntat!), dar noi nu consideram ca se poate face cu succes pe Emag (o parere pur subiectiva, desigur).

Platforma Emag Marketplace este potrivita mai degraba pentru produse de serie, unde intr-adevar poti evolua rapid si foarte sus, Emag fiind fara indoiala numarul 1 in Romania pe vanzari de produse online si din cate se pare si pe Bulgaria si Ungaria asadar oportunitate exista! Si asta se vede zi de zi in cifre.

Iar daca ai nevoie de suport, foloseste cu incredere Cursul OnlineSellers premium.

Alternativ, poti lua in calcul cea mai noua categorie aparuta pe Emag in Mai 2024 si anume Erotica.

Tu ce parere ai? Lasa un comentariu mai jos!

2024 este aici!. 2024 este anul in care SI TU poti sa devii seller pe Emag si sa ai parte de un business de succes! Profita ACUM de oferta speciala pentru Cursul OnlineSellers  despre cum sa vinzi pe Emag Marketplace!

Primesti imediat acces la: 

 • Cursul OnlineSellers Premium plus acces la 
 • Calculatorul de profit, plus acces la 
 • Nomenclatorul de comisioane Emag si ai inclusa si
 • O ORA de Consultanta individuala, privata, 1:1 cu noi!

Pachet complet pentru afacerea ta pe Emag Marketplace Romania, la un pret imbatabil! Plus actualizari permanante, gratuite. Din 2021 ajutam sellerii sa aiba succes online!

Stiai ca poti SI TU sa fii vanzator pe platforma Emag Marketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

Important! Stai in legatura cu noi:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *