Cum sa vinzi pe Emag in 2024 – provocari si oportunitati

Ce aduce nou Emag Marketplace in 2024?

Anul 2024 a debutat in forta pentru vanzatorii pe Emag Marketplace Romania! Sunt mai multe schimbari, si o sa le luam pe rand, pe cele mai relevante.

eFactura

Cum spuneam in aceasta postare pe larg despre efactura, de la 1 ianuarie 2024 a aprut o noua obligatie pentru persoanele juridice si anume aceea de a emite facturi si a le trimite in Spatiul Virtual Privat (SPV) de pe serverele ANAF. Aceasta obligatie este, deocamdata, doar pentru facturile emise catre persoanele juridice (B2B).

De notat faptul ca obligativitatea (pe bune) de a raporta in SPV facturile incep practic din 31.03.2024 – pana atunci lipsa lor nefiind penalizata cu amenzi (text inclus in lege).

In acest moment (final de martie 2024) nu avem de la Emag nici o solutie automata sau semi prin care sa se trimita facturile in SPV din Emag Marketplace, desi ar fi fost de mare ajutor aici. Fiecare trebuie sa isi seteze un sistem (soft) propriu pentru asta.

Daca te intereseaza si un sumar de contabilitate, poti citi si acest articol despre Contabilitatea SRL.

 

Seller Reviews

Emag a anutat faptul ca va demara o actiune speciala prin care nu mai afiseaza reviews de seller pe site. Exprimarea lor a fost “facem test si afisam doar la anumite intervale si doar la anumiti clienti“. Practic se doreste un A/B testing, respectiv sa se urmareasca cum se comporta clientii fie atunci cand au disponibil review de seller (scenariul A), fie cand nu îl au (scenariul B).

Practic insa am observat faptul ca review de seller nu este afisat mai deloc. Din pacate acest comportament al Emag incurajeaza de fapt sellerii cu performanta slaba. Mai exact Chinezii sau alte firme din afara tarii (sunt extrem de multe din Polonia, mai nou). In mod practic acestia se asociaza la ofertele sellerilor romani, si vand produse asemanatoare sau de o calitate extrem de slaba. Mai mult, livrarile se fac dupa zile si saptamani, de unde si frustrarea clientilor, manifestata evident prin scorul notat. Nu cred sa existe un seller chinez care sa aiba un seller review mai mare de 4, de fapt sunt mai toti cu 3 sau chiar cu 2 stele!!

De ce sacrifica Emag in mod constient experienta de cumparare a clientilor, prin neafisarea seller reviews? Pentru profit, desigur! Selerii straini aduc marfa multa, de unde si comisioane mari pentru Emag. In plus sunt foarte multi care intra si pe Emag FBE si de asemenea avem controlul absolut al Emag aici.

Pariem ca acest lucru nu ti l-au spus ceilalti vanzatori de cursuri (de ex. Jean) – in schimb, noi suntem complet transparenti si ne spunem deschis punctul de vedere, chiar si atunci cand Emag (credem noi) nu este de laudat.

Speram doar sa se tina de promisiune si acesta sa fie doar un test si nu ceva permanent – la momentul in care scriem acest material (a 2-a jumatate a lunii Martie 2024) testul este inca in curs.

De notat si faptul ca acest indicator este in continuare parte din sanatatea contului.

Product Reviews (recenzii de produse)

Odata cu testul de lipsa Seller Review am constatat si o velocitate mult mai lenta a recenziilor de produse. Practic nu prea se mai trimit emailurile care sa ceara recenzia de produs. Noi cumparam in mod regulat de pe Emag diverse produse si nu am mai primit un astfel de email la nici unul din diversii selleri, de mai bine de o luna.

De asemenea, nici unul din produsele noastre (si avem o gramada) nu a mai primit vreun review de saptamani bune, as zice chiar peste o luna, ceea ce nu este normal, nu s-a mai intamplat asta in ultimii ani.

Concluzia? Nu poate fi altceva decat o decizie constienta de business a Emag si in cazul recenziilor de produse, ca și în cazul reviews de seller, desi aici nu a fost anuntat nimic oficial (dar analizele noastre spun altceva).

Fulfilment By Emag - FBA

Avem in ultima perioada de timp (primele luni din 2024) un push puternic catre FBA. Emag vrea cu tot dinadinsul sa acapareze complet si tot lantul logistic. Acesta nu este neaparat ceva rau, dimpotriva, doar ca performanta lor este cel putin indoielnica aici.

Emag livreaza cu FBE (Fulfilment By Emag) comenzile extrem de tarziu, dupa zile si chiar saptamani bune – lucru constatat de noi in mod direct, din pozitia de buyer (client).

Afiseaza in site atunci când plasezi comanda un termen de livrare: imediat (a 2-a zi de regula) dar in fapt acest termen este depasit in mod constant. Asa cum spuneam, noi comandam de pe Emag pentru uz propriu tot felul de produse si absolut toate livrarile facute de Emag sunt depasite ca termen, din pacate, asa incat, in acest moment NU recomandam FBE sub nici o forma din acest punct de vedere. Am avut situatii in care am deschis tichete ca si client si raspunsul lor nu a ajutat cu nimic, livrarea tot tarziu a sosit.

Emag ADS

Senzatia noastra este ca Emagului nu-i prea ies cifrele de profit targetate! Altfel de ce ar face push si catre Emag Ads, prin foarte multe campanii prin care se ofera dublu credit? Exemplu: cumperi ads de 100 ron si vei primi din partea Emag inca 100 ron bonus. Poate ni se pare noua, dar aceste campanii deja devin ceva obisnuit, de unde anul trecut erau mai degraba niste exceptii.

La fel ca si la FBE – nu este nimic in neregula aici, dimpotriva adoram astfel de promotii – dar executia este din nou slaba…

Noi din principiu nu folosim ads, dar am facut la debutul acestui an, timp de 2 luni niste teste sa vedem totusi cat de mult te ajuta Emag Ads sa cresti vanzarile.

Cum am testat eficienta Emag ads?

Am luat cateva produse relativ similare si la unele am facut campanie si la altele nu. In grup am avut si produse cu reviews foarte multe si foarte bune dar si produse cu numar extrem de redus de recenzii.

Bugetele au fost limitate zilnic si am putut astfel masura si cand se termina acesta (la ce ore din zi), respectiv daca avem afisari reale si numar de clickuri.

Targetarea a fost lasata permanent pe automat, ca nu influentam mai mult decat era cazul rezultatele (exemplu: un produs poate este optimizat pentru un anumit keyword si eu setez o campanie manual pe altul, etc).

Dupa ce am rulat reclamele un timp indelungat (aproape 2 luni non stop) am ajuns la niste concluzii inedite.

Concluzii test Emag ads

La finalul perioadei nu am constatat nici o eficienta sau mai bine zis nici o diferenta notabila cu / fara Emag Ads!

Practic am avut vanzari similare ca si cantitate si valoare, atat pe produsele cu ads cat si pe cele fara. Nu a contat numarul de reviews. Am putea spune ca, dimpotriva, in multe din zile produsele fara reclama au avut vanzari mai bune…

Concluzia: nu se merita Emag Ads din testele noastre. Nu putem afirma cu tarie ca aceasta este o concluzie certa, si ca nu ar trebui niciodata sa faci ads, noi facem aici strict referire la experianta noastra.

Ordinul ANPC

ANPC a emis un act normativ prin care se solicita afisare unor date suplimentare pe siturile ecommerce.

Vorbim aici de:

  • Codurile CAEN
  • Puncte de lucru
  • Seria si numarul tuturor autorizatiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licentelor si emitentul acestora – necesare desfasurarii activitatii pe platforma Emag Marketplace Romania

Toti sellerii trebuie sa completeze aceste informatii in 2024, informatii ce vor fi afisate automat de Emag pe pagina sellerului.

Vanzari

Din fericire vanzarile merg mai bine ca niciodata! In ciuda a toate masurile cu care putem sau nu sa fim de acord, clientii totusi cumpara si in volume bune. In continuare credem in acest model de afacere online in 2024! Chiar daca apar schimbari si lumea online sellers este dinamica si chiar extrem de dinamica – cu schimbari permanente – un adevarat antreprenor face fata si este flexibil si cauta solutii creative si se adapteaza. Emag reprezinta un model de afacere online pe care il promovam in continuare in mod deschis! Sa ne aducem amite pentru moment despre vanzarile de Black Friday 2023 ca sa vedem cate de masiva este aceasta oportunitate la care te invitam si pe tine sa iei parte! Sau poate alegi sa vinzi produse personalizate? Tu ce parere ai despre aceste schimbari? Esti de acord cu parerile noastre? Comenteaza mai jos!

2024 este aici!. 2024 este anul in care SI TU poti sa devii seller pe Emag si sa ai parte de un business de succes! Profita ACUM de oferta speciala pentru Cursul OnlineSellers  despre cum sa vinzi pe Emag Marketplace!

Primesti imediat acces la: 

  • Cursul OnlineSellers Premium plus acces la 
  • Calculatorul de profit, plus acces la 
  • Nomenclatorul de comisioane Emag si ai inclusa si
  • O ORA de Consultanta individuala, privata, 1:1 cu noi!

Pachet complet pentru afacerea ta pe Emag Marketplace Romania, la un pret imbatabil! Plus actualizari permanante, gratuite. Din 2021 ajutam sellerii sa aiba succes online!

Stiai ca poti SI TU sa fii vanzator pe platforma Emag Marketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

Important! Stai in legatura cu noi:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *