Impozitare SRL 2023. Schimbari legislative. Taxe

Esti pregatit de schimbarile de taxe si impozitare SRL 2023? Conditii fiscale 2023.

Cuprins

Codul fiscal s-a modificat la mijlocul anului 2022 si din 1 ianuarie 2023 (cu 6 luni preaviz) regimul de taxe pentru SRL din Romania va fi schimbat. Sa vedem pe scurt ce inseamna asta pentru un posesor de SRL, cum se schimba impozitare 2023.

Cadrul legislativ: Ordonanta Guvernului 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial 716 din 15 iulie 2022 pe care o poti citi AICI

Trebuie neaparat sa fii la curent cu schimbarile pentru a-ti ajusta preturile la produsele listate pe Emag Marketplace, si pentru asta poti folosi Calculatorul de taxe Emag Marketplace, desigur.

Care este regimul de impozitare micro (SRL) in 2022?

  1. daca nu ai angajati: 3% impozit pe venit
  2. daca ai minim un angajat: 1% impozit pe venit
  3. impozit pe dividende 5%

Un exemplu de calcul 2022 vs. 2023 vei gasi la finalul acestui articol, curand. Ia legatura si cu contabilul tau pentru a fi deja pregatit. Iar daca inca nu ai un contabil, cauta pe pagina de Resurse pentru selleri online, recomandarea noastra.

Ce se schimba pentru microintreprinderi din 2023?

  1. Cota de impozitare
  2. Plafonul de incadrare
  3. Impozitul pe dividende

Acestea sunt schimbarile majore, mai sunt si altele, iar pe unele le vom detalia mai jos.

Daca te gandesti sa incepi sa vinzi pe Emag Merketplace, trebuie sa tii deja cont de aceste schimbari critice pentru afacerea ta online. Pe langa Cursul Premium, unde afli cum sa vinzi pe Emag, si partea de contabilitatea este esentiala, desigur.

1. Ce impozit plateste un SRL in 2023? Cota de impozitare micointreprinderi

Un SRL va plati impozite in 2023, diferentiat, astfel:

  1. impozit pe venit de 1% cu conditia sa angajeze minim o persoana
  2. impozit pe profit 16% in lipsa a minim un angajat full-time

De notat diferenta intre impozit pe venit si impozit pe profit. Veniturile reprezinta efectiv incasarile, iar profitul reprezinta ceea ce ramane din incasari dupa ce scazi cheltuielile deductibile (iar aici iar este o discutie pe ce inseamna deductibil si ce cheltuieli nu sunt deductibile).

2. Care este plafonul de incadrare la microintreprinderi?

Pentru a fi considerata micointreprindere, din ian 2023, plafonul de venituri se diminueaza de la 1,000,000 Euro la 500,000 Euro.

Daca nu ai minim un angajat, chiar daca nu depasesti 500,000 Euro venituri tot vei plati 16% impozit pe profit. Cifra de afaceri se refera la anul anterior si se calculeaza echivalentul in lei (RON).

3. Cat este impozitul pe dividende?

Impozitul pe dividende creste de la 5% la 8% in noile conditii fiscale din ianuarie 2023. Cresterea se aplica doar pentru dividende distribuite dupa 1 ian 2023. 

Este o parte importanta din afacere online, pentru ca la finalul zilei vei dori sa te bucuri de profitul obtinut in urma muncii tale si stim ca a vinde pe Emag Marketplace presupune efort continuu.

Mai ales daca iti vin si alte cheltuieli conexe, de exemplu raportari de ambalaje la AFM cu OTR, trebuie sa iti cunosti clash flow, ca sa poti gestiona aceste cheltuieli speciale. Desi, daca este pe impozit de 16%, o cheltuiala in plus poate fi de fapt o veste buna, ca scade suma de plata.

schimbari taxe srl 2023

Cele mai frecvente intrebari legate de impozitare 2023

Sa analizam mai multe scenarii si calcule care sa ne aduca claritate la noile conditii de impozitare SRL 2023. Pentru afacera ta online, este esential sa fii pregatit cu informatii, pentru a le transpune mai departe zi de zi atunci cand vinzi pe Emag Maketplace.

Pot angaja part-time si ramane la 1% impozit pe venit?

Daca angajezi suficiente persoane part-time cat sa insumeze o norma intreaga, da. 

Exemplu: salariul minim este 3,000 Ron. Daca tu ai doar 2 persoane cu salariu fiecare de 2,000 Ron care lucreaza cate 2 ore / zi, desi la suma salariu depasesti salariul minim pe economie, totusi la norma de munca esti la jumatate (respectiv doar 4 ore/zi) asadar nu te incadrezi.

Ce alte conditii sunt pentru a fi incadrat automat la 16% impozit pe profit din 1 ian 2023?

  • Detinerea de parti sociale de peste 25% la mai mult de 3 firme obliga pe cea de-a 4-a sa fie platitoare de impozit pe profit
  • Firmele din Asigurari sunt obligati sa treaca automat la impozitare pe profit de 16%
  • Firmele prestatoare de consultanta (indiferent de forma) dar la o valoare de peste 20% din cifra de afaceri (deci destul de semnificativ) trec automat la impozit pe profit de 16% indiferent de plafon

Pot trece de la o grila la alta, in decursul anului?

Presupunand ca incepi anul (respectiv la 01.01.2023) nu ai nici un angajat si astfel treci direct pe categoria de impozit pe profit si vrei peste o luna sa angajezi pe cineva… se schimba conta de impozitare pe 1% din venit? In acest moment raspunsul este neclar. Foarte posibil sa nu o sa poti schimba categoria de impozitare tot anul. Pe masura ce aflam informatii, vom actualiza postarea.

In schimb daca in cursul anului depasesti una din conditii, de exemplu depasesti cifra de afaceri de 500,000 Euro, incepand cu trimestrul in care se intampla aceasta schimbare de conditii fiscale, vei trece la cota de impozit pe profit de 16%.

Cumperi marfa, cresti listinguri, te dezvolti pe platforma Emag Marketplace si este musai sa stii la ce sa te astepti pe termen mediu si lung. A sti cum sa vinzi pe Emag include astfel si partea de taxe si impozite.

Exemplu de calcul pe noile conditii de impozitare

In conditiile actuale din 2022, nivelul maxim de impozitare era de 8% (fara angajati respectiv 3% impozit pe venit si 5% impozit pe dividende) iar nivelul minim era de 6% (cu angajati respectiv 1% si 5% impozit pe dividende)

Impozitarea in 2022 era cuprinsa intre 6% si 8% din venituri

Salariul minim pe economie in Romania la 1 ianuarie 2022 este de 2550 Lei potrivit Wikipedia. Calculul de mai jos este cu referinta la un curs valutar Leu – Euro de 4.94

Atentie daca faci import din China, ai si alte costuri!

Cat costa un salariu minim pe economie in 2022?

  • Salariu Brut: 2,550 Lei respectiv salariul minim pe economie in 2022 (echivalent 517 Euro)
  • Asigurari sociale (CAS) 25%: 638 Lei (echivalent 130 Euro)
  • Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10%: 255 Lei (echivalent 52 Euro)
  • Deducere personala pentru angajați fara persoane in intretinere: 330 Lei (sau 67 Euro)
  • Impozit pe venit 10%: 133 Lei (sau 27 Euro)
  • Salariu Net: 1,524 Lei (echivalent 309 Euro)

Cat cheltuie un angajator cu un salariu minim pe economie in 2022?

  • Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) 2.25%: 57 Lei (sau 12 Euro)

Cat se plateste la Stat pentru un salariu minim pe economie in 2022?

  • Angajatul plateste statului: 1,026 Lei (respectiv 208 Euro)
  • Angajatorul plateste statului: 57 Lei (respectiv 12 Euro)
  • Total Taxe: 1,083 Lei (respectiv 220 Euro)

Concluzie: pentru a plati un salariu net de 1,524 Lei angajatorul cheltuie 2,607 Lei

Daca tu esti angajat propriu, vei cheltui 2,607 (total taxe) – 1,524 (salariu incasat) = 1,083 Lei (ramasi la Stat)

calcul salariu minim pe economie

Cum sa platesti cele mai mici taxe (calcule; scenarii) in 2022

Ca sa vezi cate vanzari ai facut intr-un an, te loghezi in Emag Marketplace si vezi in sectiunea Financiar. Avem un tutorial de folosire Emag Marketplace deja, aici.

Mai departe am efectuat diverse calcule sa vedem la ce nivel de vanzari este mai bine sa ai un angajat. Am luat in calcul si scenariul in care acel angajat esti de fapt tu sau sa spunem un memebru al familiei si banii din salariul incasat ajung de fapt tot in bugetul propriu.

Calculul a fost facut pe nivelul salariului minim pe economie de la 1 ian 2022.

Concluzia:

  • pana in 54,100 Ron vanzari (venituri sau incasari) lunare este mai bine sa nu ai angajati si sa mergi pe cei 3% cu taxe totale de 1,623 Lei
  • peste 54,200 Ron venituri este mai bine sa fii tu angajat propriu sau un membru al familiei
  • peste 130,500 Ron venituri lunare este mai bine sa ai un angajat, care nu este membru din famile, altfel spus, al carui salariu nu se reintoarce la tine in buget (cu taxe totale de 3,912 Lei)
calcul taxe si impozite 2022

Cum sa platesti cele mai mici taxe (calcule; scenarii) in 2023

In noile conditii din ianuarie 2023 este dificil de calculat, intrucat calculul profitului trebuie sa ia in considerare componenta de costuri variabila. Sunt cheltuieli deductibile care influenteaza nivelul profitului, particulare fiecarei firme, care nu se pot generaliza.

Din informatiile de le surse, salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie 2023… si iarasi nu putem avea o referinta.

Si totusi, pentru scenariile de mai sus, am calculat nivelul de profit peste care nu mai renteaza sa fii incadrat la impozitarea pe profit de 16% (a se tine cont de diferenta intre impozitul pe venit si cel pe profit). Venitul reprezinta sumele incasate, profitul reprezinta sumele ramase dupa ce scazi cheltuielile. In 2022, impozitarea pe venit este de 1 sau 3% iar cea pe profit de 16%.

Astfel, la o cota de profit de peste 18.7% mai rentabil este sa treci pe impozitul pe venit. Mai departe tu singur iti poti calcula cota ta de profit din firma proprie. La nivel de articol vandut pe platforma Emag Marketplace avem si un Calculator de comisioane Emag, aici.

calculator impozite si taxe 2023

Final: partea de contabilitate este extrem de importanta in orice afacere online! A-ti cunoaste in detaliu cifrele este esential. De aceea investeste intr-un contabil bun, priceput, care sa te ajute in hatisul legislativ. Nu uita ca ai competitori care profita de orice ocazie sa isi ia un avantaj in fata ta. Tocmai de aceea am scris acest material, care sa te ajute si pe tine sa iti dezvolti businessul online la un nivel si mai bun. Gratuit, la fel cum avem si restul articolelor de pe blog si pe care te invitam sa le parcurgi in detaliu, fiind convinsi ca vei gasi valoare maxima in fiecare!

Pentru contabilitate recomandam LIN Conta = specialisti in contabilitate pentru afaceri online

Succes! Echipa OnlineSellers.ro

Cum ti se pare calculul? Dar noile schimbari fiscale? TU cum te pregatesti? Ce masuri iei? Lasa-ne un comentariu, mai jos!

NOTA (disclaimer): nu suntem nici pe departe experti contabili! Recomandam cu tarie o discutie cu contabilul propriu, pentru a afla exact cum sa te pregatesti de aceste schimbari. De asemenea textul legii este disponibil la inceputul postarii. Nu-ti baza deciziile pe informatiile de aici. Acest material este postat in scop pur recreeativ.

Important! Stai in legatura cu noi:

Stiai ca poti SI TU sa fii vanzator pe platforma Emag Marketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

2 thoughts on “Impozitare SRL 2023. Schimbari legislative. Taxe”

  1. Pingback: Raportari AFM. Obligatii la vanzarea online de produse electronice (DEE) - OnlineSellers.ro

  2. Pingback: Cum sa importi marfa din China pentru Emag Marketplace? - OnlineSellers.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *