Raportari AFM. Obligatii la vanzarea online de produse electronice (DEE)

Obligatii la vanzarea online de produse. Raportari la Administratia Fondului de Mediu. OTR

Cuprins

Vinzi online pe Emag? Esti Emag Seller? Ambalezi produse? Faci import? Ai si produse electronice in portofoliu? Ai rupt vanzarile de Black Friday punand pe piata zeci si mii de produse? Atunci este foarte posibil sa fi nevoit sa raportezi activitatea la Administratia Fondului pentru Mediu. Ca sa nu iei o amenda generoasa de la Mediu, mai ales ca de la 1 ian 2023 s-au inasprit si sunt in vigoare noi conditii fiscale in Romania, ar fi bine sa te pui la punct cu legislatia si sa stii ce ai de facut pentru Mediu.

Legislatia de mediu la vanzari online

Cu toate ca legislatia in materie de mediu este foarte stufoasa, am selectat cateva acte legislative relevante pentru cei care vand online si au obligatii de raportari catre Mediu (se pot descarca pentru studiu detaliat):

Practic aceste acte normative de mediu spun ca operatorii economici care fie pun pe piata, fie importa anumite produse au obligatia de a depune declaratii speciale. Inclusiv producatorii. Oricine produce un potential deseu, fie el din carton, sticla, aluminiu, fier, etc. trebuie sa faca raportari la Administratia Fondului pentru Mediu.

Mai mult, chiar trebuie sa ai o persoana desemnata in acest scop si aceasta trebuie sa aiba cursuri specializate – sau poti pur si simplu delega responsabilitatea catre un OTR.

Chiar si atunci cand importi produse din afara UE, ai aceste obligatii!

Ce este un OTR?

OTR inseamna Organizatie Transfer Responsabilitate. Daca ai obligatii catre Mediu de colectare deseuri si nu o poti face tu insuti, poti delega aceasta responsabilitate catre un OTR.

Astfel, scapi de obligatia de a colecta din piata partea de desuri vandute, tu direct, ci folosesti acesti OTR-sti care sa faca pentru tine aceasta activitate (contra unui cost, desigur).

Declaratii AFM ambalaje OTR vanzari online

Ce deseuri trebuie raportate catre AFM?

Sunt atatea materiale si subproduse care pot rezulta in urma activitatilor economice… carton, plastic, sticla, fier, aluminiu, etc…

Practic, atunci cand pui pe piata un produs ai obligatia sa colectezi inapoi o parte din materiale. De exemplu Coca Cola pune doze din aluminiu pe piata (milioane) – fiecare doza este cantarita (cateva zeci de grame de aluminiu) si in functie de volumul de vanzari raportat ca fiind pus pe piata, Coca Cola are obligatia de a colecta de pe piata o cantitate de aluminiu proportionala. Cam asa functioneaza la orice alt produs. In plus, pe an ce trece obligatiile procentuale de colectare cresc, avand legatura cu normele UE.

Hai sa facem un sumar:

  1. Ambalaje – practic orice ai vinde ai obligatie, pentru ca nu poti livra in vrac, trebuie sa ambalezi produsele. Si aici vorbim de carton, de plastic si in unele cazuri si de lemn si / sau de metal.
    1. Nu conteaza ca esti producatorul sau doar importator (cum se face importul din China, am scris aici)
    2. Valabil inclusiv la produsele tip marca proprie
    3. Se aplica si la reambalare (de exemplu daca ai un produs electronic sa zicem un telefon aflat in cutia lui pe care il pui mai departe intr-o alta cutie din carton maro pentru siguranta la livrare)
  2. Anvelope – neaparat, atunci cand vinzi anvelope trebuie sa raportezi la Mediu (AFM)
  3. Ecotaxa – ambalezi in pungi de plastic? Ai obligatii la AFM.
  4. DEEE – Deseuri Echipamente Electronice si Electrocasnice – probabil majoritatea vanzatorilor online comercializeaza produse electronice. Sunt usor de cumparat de catre clienti in varianta online, comparativa este simpla, decizia de cumparare usoara. Doar ca, pentru vanzator implica raportari la AFM acestea find in categoria EEE-uri. Nu conteaza ca le produci sau doar le importi.
  5. Baterii si acumulatori – daca vorbim de DEEE aproape automat avem legatura si cu baterii sau acumulatori. Acestia pot contine metale periculoase si obligatiile catre AFM sunt de la sine intelese.
  6. Alte materiale: aici intra uleiuri, metale, alte substante, etc.
  7. Emisii din surse fixe cum ar fi centrale termice. Ai CT pe firma? Ai obligatii.

Ce declaratii se depun la AFM?

Urmand paragraful anterior, in functie de ce anume pui pe piata, ai si declaratia echivalenta de depus.

  1. Declaratii privind AMBALAJELE puse pe piata
  2. Declaratii privind ANVELOPELE vandute
  3. Declaratii privind ECOTAXA atunci cand folosesti pungi sau sacose din materiale non-eco, desi cazurile sunt tot mai putine
  4. Declaratii privind DEEE la punerea pe piata a produselor din categoria Electornice, Electrocasnice, Echipamente
  5. Declaratii privind BATERIILE si/sau ACUMULATORII functie de produsul comercializat
  6. Alte declaratii de exemplu pentru ULEIURI SINTETICE SI MINERALE, METALE FEROASE SI NEFEROASE, ALTE SUBSTANTE PERICULOASE PENTRU MEDIU, etc.
  7. Declaratii perivind EMISIILE DIN SURSE FIXE

Indiferent ca vinzi pe situl propriu sau ca vinzi pe Emag Marketplace ai aceste obligatii, valabile de altfel in toata Europa, chiar si pe Amazon, acestea tinand de legislatia europeana, aplicabila local in fiecare tara UE (atentie cei care vindeti in Ungaria si Bulgaria via Emag Marketplace).

Cum se depun declartiile la AFM? Cand se depun? Amenzi?

Ministerul Mediului (spre deosebire de alte institurii publice) a cam digitaliztat cat de cat procesul… sunt multe instructiuni online pe Situl AFM

Procesul este relativ simplu: se completeaza declaratia care se numeste “Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu” in 2 exempleare, una o pastreaza agentul economic si alta se depune la AFM chiar si online, aici (necesita pre-inregistrare) si se poate depune, tipari, vizualiza istoricul declaratiilor, precum si a platilor.

Cand se depune declaratia la AFM? Lunar.

Mai exact pana in 25 pentru luna anterioara.

Si daca nu depun? Ei bine, ca orice lege are si pedepse sub forma de amenzi.

Cat este amenda pentru nedepunerea declaratiilor la AFM? De la 500 pana la maxim 1000 ron persoane fizice si respectiv de la 1000 pana la maxim 5000 ron persoane juridice.

Ti se pare complicat? Atunci nu ai decat sa apelezi la un OTR (Organizatie Transfer Responsabilitate). Noi am lucrat relativ bine cu FEPRA, dar te invitam sa cauti si alte variante, fiind foarte multe pe piata.

UPDATE Ian 2023: Recomandam pentru reportarile AFM pe cei de la Declaratii-Mediu.ro fiind si colegi pe Grupul de FB unde pot raspunde la orice intrebari pe topic.

Succes!

Stiai ca poti SI TU sa fii vanzator pe platforma Emag Marketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

Important! Stai in legatura cu noi:

3 thoughts on “Raportari AFM. Obligatii la vanzarea online de produse electronice (DEE)”

  1. Pingback: Vanzari Emag de Black Friday 2022 - OnlineSellers.ro

  2. Pingback: Impozitare SRL 2023. Schimbari legislative. Taxe - OnlineSellers.ro

  3. Pingback: Cum sa importi marfa din China pentru Emag Marketplace? - OnlineSellers.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *