Cum sa importi marfa din China pentru Emag Marketplace?

Import marfa din China. Procesul complet pentru un Emag Seller

Cuprins

Esti Emag Seller? Atunci musai trebuie sa iei in calcul China ca sursa de aprovizionare pentru ce produse sunt cele mai cautate pe Emag marketplace Romania. Cum se desfasoara importul? Iti explicam tot procesul in detaliu in acest articol.

Obtinere cod EORI

Primul pas este obtinerea unui cod EORI. Acesta este obligatoriu pentru orice import facut din afara UE. Chiar si atunci cand aduci marfa din UK (Anglia) trebuie acest cod, intrucat Anglia nu mai este parte din UE.

Se adauga astfel inca un element necesar atunci cand incepi o afacere online.

Ce este codul EORI?

Codul EORI este un numar unic in UE, alocat importatorului de produse. Similar CUI, acesta este legat de entitatea juridica.

Cum se obtine codul EORI?

Obtinerea codului EORI este gratuita si se face direct pe situl Autoritatii Vamale din Romania. Chiar si persoanele fizice trebuie sa obtina acest cod EORI, daca se ocupa cu import in nume propriu, nu doar firmele.

Cadrul legislativ este format in principal de Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Ca sa obtii codul EORI trebuie sa faci o cerere direct pe situl Autoritatii Vamale (vezi link mai sus).

Acte necesare pentru obtinerea codului EORI in Romania:

  1. CUI firmei
  2. Certificatul de TVA
  3. Actele doveditoare ale sediului social (doar daca acesta nu corespunde cu cel din CUI)
  4. Actul constitutiv

Codul EORI este de forma RO + CUI, exemplu: RO123456

Cum cumperi marfa din China

Imediat ce ai codul EORI te poti apuca de treaba si gasi furnizor in China. Ca si sursa recomandam de exemplu situl Alibaba. Negociezi caracteristicile produsului, agreezi pretul, cantitatea, achiti marfa.

Despre cum se cauta efectiv marfa si ce poti vinde pe Emag Marketplace, am scris pe larg in Cursul Premium OnlineSellers

La finalul discutiei cu furnizorul trebuie sa ai clare urmatoarele date:

  1. Cantitatea minima de comanda (MOQ sau Minimum Order Quantity) pentru produsul ales
  2. Volumetria coletului (weight & exact size of the parcel). Calculul se face simplu: lungime x latime x inaltime iar greutatea se mentine separat.
  3. Timpul de lucru, de la plata pana la expedierea coletului (unii producatori au pe stoc, altii vor produce pentru tine la comanda). Trebuie sa stii timpul de procesare.

Atentie la pretul de achizitie! Acum este timpul potrivit pentru a face un calcul de profitabilitate, sa nu cumva sa ajungi cu costurile pe negativ. Foloseste Calculatorul de profit pentru asta.

De notat faptul ca, daca aduci produse pe piata ai si obligatii de raportare catre AFM.

In acest moment furnizorul iti poate da o cotatie de pret pentru transport. In functie de furnizor, acesta poate sa se ocupe direct de transportul pana la Romania, ba chiar si de vama.

Astfel EXW (Ex Works) inseamna zero costuri pentru distribuitor, pe cand DDP (Delivery Duty Paid) inseamna ca el acopera complet totate costurile pana la depozitul tau.

Pentru o mai buna intelegere a termenilor folositi in industria transportului, te rugam sa verifici tabelul de mai jos, unde sunt notate responsabilitatile, in functie de tipul Incoterm ales (pe prima coloana) si descrierea operatiunilor (pe restul coloanelor). Buyer: tu, Seller: furnizorul chinez.

incoterms

Sursa: Wikipedia

Cat dureaza sa vina marfa? Depinde de metoda de livrare, atentie cand urmeaza campanii promo, de exemplu BLACK FRIDAY, pentru ca ai nevoie de ceva timp ca stocul sa ajunga la tine, da comanda din timp!

Documente necesare la import marfa din China

La acest pas deja ai idee clara referitoare la costuri. Este timpul sa apelezi la un forwarder, respectiv un intermediar care sa se ocupe de partea de logistica de la furnziorul din China pana la depozitul tau din Romania.

Desi ai putea sa te ocupi chiar tu de acest segment, recomadam sa lasi pe cineva care se pricepe, mai ales la inceputuri.

Actele necesare pentru import marfa din China

Documentele necesare pentru importul marfii din China in Romania, sunt:

  • Factura de achizitie marfa de la chinez (original si traducere)
  • Date de contact furnizor si destinatar
  • Volumetria coletului (pe care ai aflat-o cum am spus mai sus, inca de la negocierea comenzii)

Mai departe transmiti aceste date catre firma de logistica, aceasta iti va factura serviciile sale, dupa care astepti sosirea marfii.

Unii transportatori au sistem de tracking si poti vedea pe unde se afla coletul tau. Daca vine pe vapor o sa dureze cateva saptamani bune, daca vine pe aer (cu avion) mult mai rapid (si cel mia scump) si mai exista rare cazuri de expediere via cale ferata (de cand cu razboiul din Ucraina, nu prea se mai foloseste).

Vama la import marfa din China

Dupa ce a ajuns marfa in Romania, trebuie facuta vama la portul de sosire a marfii (de exemplu Constanta pentru transport cu vaporul sau Otopeni pentru transport cargo aerian, etc).

Acte necesare pentru vamuirea marfurilor importate din China

Documentele cerute de vama romana la importul de produse din China sunt:

  • Imputernicire pentru comisionarul vamal
  • Factura de achizitie
  • Alte documente, dupa caz (de exemplu Certificat de Conformitate)

Cat costa vama la importul produselor din China?

Costul este stabilit de nomenclatorul Vamii, in functie de categoria in care se incadreaza produsul. Acestea sunt disponibile in nomenclatorul TARIC (Tariful Integrat al Comunitatii Europene) si se poate consulta AICI.

Pe langa vama se mai aplica si TVA (in Romania este de 19% la produse nealimentare – aprilie 2023)

Pentru simplitate calcul vei lua ca date:

  • TVA 19% aplicat si la produse si la transport
  • Taxe vamale undeva pe la un 3%

Toate aceste taxe mananca din profit, si trebuie sa tii cont la final de ele, mai ales ca in 2023 avem schimbari legislative privind impozitarea.

NOTA: in cazul in care alegi ca model de business asocierea produselor, partea de import nu mai este necesara, in majoritatea cazurilor.

Ti se pare complicat? Dar daca ai trecut macar o data prin tot acest proces, totul devine mult mai clar. Mai mult, a avea produse la vanzare cu preturi cat mai mici este obligatoriu ca sa ai succes online ca Emag Sellers, de aceea, mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa intri si tu in acest joc. Dar acum esti infomrat. Si daca vrei si mai multa informatie de calitate, iti recomandam Cursul Premium, unde gasesti detaliat tot procesul de vanzare online, de la A la Z.

Important: nu suntem experti pe acest topic, asadar informatiile de aici trebuie sa fie luate ca fiind prezentate strict in scop recreativ. Iti recomandam cu tarie sa iei legatura cu un expert pe partea de import.

PS: Daca nu vrei sa te complici cu importul, poate iei in calcul vanzarea de produse personalizate.

2024 este aici!. 2024 este anul in care SI TU poti sa devii seller pe Emag si sa ai parte de un business de succes! Profita ACUM de oferta speciala pentru Cursul OnlineSellers  despre cum sa vinzi pe Emag Marketplace!

Primesti imediat acces la: 

  • Cursul OnlineSellers Premium plus acces la 
  • Calculatorul de profit, plus acces la 
  • Nomenclatorul de comisioane Emag si ai inclusa si
  • O ORA de Consultanta individuala, privata, 1:1 cu noi!

Pachet complet pentru afacerea ta pe Emag Marketplace Romania, la un pret imbatabil! Plus actualizari permanante, gratuite. Din 2021 ajutam sellerii sa aiba succes online!

Stiai ca poti SI TU sa fii vanzator pe platforma Emag Marketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

Important! Stai in legatura cu noi:

4 thoughts on “Cum sa importi marfa din China pentru Emag Marketplace?”

  1. Pingback: Raportari AFM. Obligatii la vanzarea online de produse electronice (DEE) - OnlineSellers.ro

  2. Pingback: Vanzari Emag de Black Friday 2022 - OnlineSellers.ro

  3. Pingback: Impozitare SRL 2023. Schimbari legislative. Taxe - OnlineSellers.ro

  4. Pingback: Cost importuri China si vamuire produse - OnlineSellers.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *