Cost importuri China si vamuire produse

Informatii despre taxe si vama produse importate din China (si tari non-UE)

inregistrare pe platforma emag

Cand aduci marfa din afara UE (de exemplu China) trebuie sa ai in vedere faptul ca vei plati si niste taxe.

Desi UE este considerat teritoriu singular, tot ceea ce vine din afara lui (inclusiv Anglia) trebuie sa treaca prin vama, obligatoriu.

Lucrurile pot fi foarte simple, atunci cand de exemplu cumperi de la un furnizor si acesta iti livreaza cu un curier, de exemplu DHL. Asta pentru ca, aceste firme de curierat au servicii integrate si se ocupa ei de vama. Cu alte cuvinte marfa iti ajunge acasa direct.

Insa pentru cine face comert mai puternic si importa cantitati si volume mari, transportul via curierat nu mai este o varianta viabila. Pentru ca si costurile se duc exponential in sus. Curieratul este un serviciu special, care implica manipularea manuala a marfurilor, nu neaparat paletizat sau containerizat si astfel costurile sar in aer.

In cazul in care marfa iti soseste via aer, vama se face la Otopeni. Ai nevoie de actele firmei, neaparat.

Nota: Din 1 iulie 2021, marfurile importate in UE vor fi supuse TVA cu exceptia trimiterilor considerate fara caracter comercial, adica de la o persoana fizica la alta, cu o valoare care nu depaseste 45 EUR

Cum se importa marfa din China in 6 pasi simpli

  1. Identifici ce produs ai dori sa cumperi, pe Alibaba, dupa metodele aratate in Cursul onlineSellers Premium. Analizeaza atent orice specificatii tehnice ale produselor, tine cont ca de regula chinezii nu sunt prea corecti cu aceasta. Verifica in mai multe sectiuni pe site, citeste atent totul. Plus ca engleza acestora nu este cea mai corecta / clara. Nu uita sa intrebi de certificate de conformitate (de exemplu CE/ROHS/MSDS)
  2. Indicat este sa lucrezi totusi cu un agent (intermediar) care sa te reprezinte. Platesti un mic comision, dar ai pe cineva de legatura, mai ales daca esti la debut merge mult mai bine asa.
  3. Mai departe ai nevoie de un forwarder. Acesta practic se ocupa de expedierea marfurilor si iti poate da informatii clare referitoare la timpul de tranzit. Cel mai rapid este via avion evident, dar tine cont ca si costurile sunt cele mai mari pe acest canal logistic. Se mai poate si via vapor sau terestru via tren marfar.
  4. Odata ce ai totul pus cap la cap, intervine partea cu platile. Vei plati catre el (agent) si el mai departe catre furnizori. Platile se fac obligatoriu din conturi / card de firma nu pe persoana (nu poti face import pe persoana fizica). Aceasta factura o vei introduce in Contabilitate. Nu uita de codul EORI, de asemea obligatoriu in caz de importuri extra-comunitare (China in acest caz) – trebuie sa il ai inainte de a demera procesul de import marfa din China.
  5. Furnizorii impacheteaza si trimit catre agent marfurile comandate. Acesta face o inspectie sumara si le trimite catre tine sau forwarder. Forwarderul iti emite factura pentru serviciile sale (din nou cere sa aiba si aceasta codul EORI pe ea) si trimite marfa catre tine.
  6. Marfa ajunge in tara. De obicei cei de la vama te cauta, dar nu sta in baza lor, ci poti si tu sa suni la ei dupa ce vezi pe tracking ca a ajuns coletul (ca sa eviti taxele de magazinaj). Procesul de vamuire este explicat mai jos.

De ce ai nevoie ca sa importi din China?

Cat costa vama produselor importate din China?

Sunt 3 mari costuri:

  1. TVA romanesc
  2. Accize (aplicabil doar la anumite produse)
  3. Comisioane vamale

Concret, vama costa 25% din valoarea marfii si transportul acesteia. Daca folosesti 25% in calcul, vei fi cat se poate de aproape de costul real. Mai jos detaliem fiecare cost.

TVA se achita in Vama si de regula include si transportul. Nivelul TVA este (Sep 2022) de 19%. Altfel spus TVA de achitat in Vama este 19% din valoarea marfii + valoarea transportului.

Exemplu: importi un produs care costa 100 RON si transport 10 RON = total de plata TVA este: 19% din 110 RON

Accizele nu se platesc decat pentru niste categorii foarte limitate de marfuri (ex.: tutun). Consulta contabilul tau pentru ultimele procente. Pentru produse obisnuite, repet, nu se plateste accize.

Documente necesare la vamuire (import din China / din afara UE)

Pentru a importa din China in Romania ai nevoie de urmatoarele:

  1. Cod EORI (vezi mai sus la pct 4, linkul)
  2. CUI firmei (cum am spus, extrem de indicat este sa faci totul pe firma, nu persoana, chiar de la debut)
  3. Dovezile de plati catre transportator si furnizor (vezi mai sus, punctul 4)
  4. Packing List (NIR) de la furnizor
  5. Factura de achizitie (traducere in limba romana)

Procesul pare complicat, dar odata facut pentru prima data toate or sa ti se para mult mai simple. Mai mult, ca antreprenor trebuie sa reusesti sa treci peste toate piedicile si barierele!

Succes in calatoria ta catre o afacere online de succes in Romania!

In toate calculele tale, nu uita ca apar noi schimbari fiscale de la 1 ianuarie 2023

====

Avem articol nou pe acest subiect! – Update Aprilie 2023: Import produse din China

====

Nota: acestea nu sunt sfaturi financiare sau de alta natura pe care sa iti bazezi deciziile de business. Recomandam cu tarie sa contactezi un specialist pe teme de fiscalitate / contabilitate / taxe / importuri / legislatie specifica! Alte detalii sunt in pagina de Politici site.

Important! Stai in legatura cu noi:

Stiai ca poti si tu sa fii vanzator pe platforma EmagMarketplace?

Te putem invata noi cum poti sa deschizi o afacere pe EmagMarketplace, ai la dispozitie mai multe resurse:

Succes! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *