Primii pasi in EmagMarketplace

Episodul 1:

Ce trebuie sa sti inainte sa te apuci sa vinzi pe Emag Maketplace?

Platforme

Scurt intro

Oportunitatea este deja aici de ceva vreme chiar! Maketplace Romania are peste 22800 de selleri independeti pe platforma sa iar situl emag.ro primeste zilnic cca 500,000 clienti, potrivit diverselor statistici. Este un monstru de magazin online si astfel imposibil de ignorat! Daca vrei sa ai succes online, trebuie neaparat sa ai habar cum functioneaza Emag Maketplace!

Lectia de istorie

Situl emag.ro si-a inceput activitatea in anul 2001 ca un magazin online de sisteme de calcul si produse de birotica, fiind infiintat de Radu Apostolescu, Dan Teodosescu și Bogdan Vlad. 8 ani mai tarziu, Asesoft Distribution a cumparat pachetul majoritar, iar director general al Emag a devenit Iulian Stanciu.

Anul 2012 aduce cea mai relevanta miscare: fondul de investiții sud african Naspers cumparand 70% din acțiunile emag.ro, iar Iulian Stanciu ramane Emag director executiv.

Achizitii strategice (expansiune):

 • In 2013, a preluat agentia de marketing digital Conversion Marketing
 • In 2015, a achizitionat Fashion Days, platforma online de fashion
 • In 2016, a preluat competitorul PC Garage

In 2021, Iulian Stanciu se retrage din poziția de Emag director executiv, acesta fiind inlocuit de Tudor Manea, actualul director general Emag 2022.

Expansiune

 • In 2012 s-a extins in Bulgaria prin www.emag.bg, unde a ajuns rapid la o cota de piata de 60%
 • In 2013 ajunge in Ungaria cu o cota de piata de 10%
 • In 2014 intra pe piata din Polonia prin preluarea platformei locale Agito și transformarea sa în emag.pl

In 2014, pietele externe au totalizat 10% din vânzările companiei.

Date financiare (2020)

eMag.ro este operat de fapt firma Dante International

Evolutie in timp:

*Sursa: risco.ro. Date publicate liber pe Internet.

Posibile scenarii de viitor

S-a spus despre faptul ca situl emag.ro ar putea fi preluat curand de catre Amazon. In prezent este controlat de catre un fond de investitii care, in mod traditional, asta are ca si model de business: preluarea unei afaceri, cresterea acesteia si apoi vanzarea ei pentru un anumit profit. O sa se intample asa si cu emag.ro? O sa fie vandut catre Amazon? Este o intrebare la care doar timpul poate raspunde. Cu ce ne afecteaza insa un astfel de scenariu? Nu cu mare lucru, pentru ca EmagMarketplace este de ani buni si mai ales in ultima perioada, cu doar un pas in urma Amazon in ceea ce priveste diversele setari si cerinte (copy – paste), de la sistemul de reviews (inclusiv la seller online) pana la Buy Button si chiar Genius (copie Amazon Prime), etc.

Amazon vs. eMag.ro

Amazon vs Emag.ro

Ambele companii (magazine online) au acelasi model de business: magazin online unde vand ei direct anumite produse, dublat de un marketplace unde vin selleri externi care isi  vand produsele proprii. Faptul ca aceste marketplace ofera trafic gratuit sellerului, este compensat prin faptul ca se opreste un comision din fiecare vanzare.

In cazul Emag Marketplace Romania comisionul variaza in functie de categoria de produse, de exemplu la Detergenti poate fi 16%. Insa nu este problema, pentru ca acest comision este scazut din pretul incasat de la clientul final. Cu alte cuvinte: nu trebuie sa platesti nimic daca nu ai nici o vanzare; iar atunci cand o ai, ti se opresc banii din incasari.

Similitudini

 • posibiliatea de listare pe cateva piete internationale (nu doar RO)
 • se opresc comisioane din vanzari
 • acelasi sistem de reviews: la produse si la selleri
 • este reglamentata “sanatatea contului” in baza unor indicatori de performanta
 • acces la mesagerie (contact cu reprezentatii EmagMarketplace)
 • acces la Academy – locul unde te informezi despre diversele functionalitati
 • produsele trebuie sa se incadreze in normele legale, inclusiv coduri de bare EAN unice
 • clientii au Genius – similar Prime
 • se poate face si FBE (Fulfilled By Emag) similar FBA (Fulfilled By Amazon) – conceptul o sa fie detaliat mai tarziu
 • platile cu cardul sunt gestionate de EmagMarketplace
 • nu este incurajat dropshippingul, fiind acceptat doar daca se incadreaza in normale interne referitoare la timpii de livrare si asigurarea calitatii
 • exista de asemena conceptul de BuyButton similar Buy Box la Amazon

Diferente

 • piata de desfacere mult mai mica (dar si competitia interna mai redusa, bariere de intrare mai mici)
 • nu exista alte functionalitati conexe gen Amazon Kindle Direct Publishing (KDP), etc
 • nu este dezvoltata o aplicatie pe mobil ptr selleri Emag = Update 2022: A fost lansata aplicatia Emag pentru selleri online! cu legatura directa in emag dashboard. Aplicatia Emag poatesa iti arate diverse, de la status comanda Emag pana la ce se vinde online, desigur.
 • comunicarea se face in limba romana (sic!)
 • decontari direct in RON (se evita schimbul valutar)
 • nu exista abonament lunar (inca, Oct 2022)
 • popularitatea emag.ro nu este la acelasi nivel, cu referire aici la existenta pe piata a diverselor instrumente ajutatoare software, dedicate
 • nu sunt foarte multe informatii despre cum sa ai succes pe Emag Marketplace, dar de asta suntem aici sa facem cat mai multa lumina cu acest curs Emag Marketplace)

Cum functioneaza un Marketplace?

Procesul este simplu:

 1. infiintezi o entitate juridica 
 2. te inregistrezi pe platforma online. Iti deschizi un cont Emag Maketplace Romania
 3. listezi in magazinul online produsele tale (dupa ce ti-ai gasit furnizori)
 4. platforma Emag Marketplace iti aduce trafic de clienti, vinzi online (primesti comenzile, platforma proceseaza platile cu carduri) 
 5. impachetezi si expediezi marfa ta, via curieri sau daca alegi FBE (Fulfilment By Emag) ei vor trimite cu Sameday, cel mai bun curier, marfa in locul tau
 6. periodic primesti din partea platformei banii din vanzari, mai putin comisioanele sale, explicit mentionate cand listezi produsele
Vanzare pe marketplace

Mai exista si varianta in care tu trimiti stocul in depozitele platformei si ei se vor ocupa inclusiv de punctul 5 (impachetare si livrare) denumita FBE sau Fulfilled By Emag.

Totul desigur, din fata calculatorului 🙂

Nota: in cursul Premium iti facem exact calcul, business case cu costurile exacte demararii unei afaceri pe Emag Marketplace!

Merita sa te apuci? Ce trebuie sa ai deja gata?

Cand iei decizia de a incepe sa vinzi pe EmagMarketplace, tine cont si de:

 1. vanzarile online au explodat in acest an mai ales si trendul este puternic pozitiv
 2. situl emag.ro este in momentul de fata un mic Amazon, dar cu bariere de intrare mici, pe zi ce trece insa se complica totul; decide-te acum sa nu iti para rau mai tarziu
 3. peste 50% din vanzarile globale sunt facute via Marketplaces
 4. situl emag.ro a avut o cifra de afaceri in ultimul an (am zis mai sus) de cca 6.7 miliarde de lei – enorm! Macar un 0.00001% sa iei si tu si deja este extrem de profitabil acest business!
 5. startul este foarte usor, avand in vedere faptul ca deja ai clientii la usa, spre deosebire de scenariul in care ti-ai incepe un magazin propriu online unde, pe langa costul de constructie a acestuia, mai ai si costuri cu reclama care sa iti aduca trafic. Iar acum ai la dispozitrie si acest curs despre EmagMarketplace!
 6. capitalul de inceput este foarte mic (vezi detalii mai jos)
 7. ESTI DETERMINAT SA DEVII ANTREPRENOR ?! Chiar aici, pe piata locala?

Si hai acum sa facem lumina si asupra “dotarilor” necesare pentru a incepe o afacere online pe EmagMarketplace. De ce ai nevoie ca sa incepi o afacere online pe platforma Emag Marketplace:

 • laptop + acces internet
 • o imprimanta
 • telefon (cu camera performanta)
 • diverse materiale mici gen cutter, cutii carton, banda adeziva, folie bule, coli A4, etc.
 • un spatiu de depozitare si prelucrare marfa (pentru inceput merge si in apartament, garaj, etc)
 • entitate juridica (obligatoriu)
 • o punga mare de cafea 🙂
 • plus desigur capital pentru prima comanda de marfa
Referitor la ce produse se vand online, alegerea acestora se poate face in mai multe scenarii:
 • fie cu marca proprie, atunci cand dezvolti un produs propriu fie local, fie import din China (este mai simplu decat pare)
 • fie aducand un produs ce nu exista inca pe piata (de ex ceva Deko pentru casa, etc). Daca mai si prinzi si un trend (gen Squid Game, succesul online este direct asigurat)
 • fie aducand in Emag Marketplace un produs care nu este inca pe platforma (de exemplu un producator local)
 • fie gasind produse care se vand deja, branduri, si o faci in sistem “wholesale pe Emag” cumparand de la distribuitori autorizati, din Metro, Selgros, alti engross-isti sau chiar retail arbitraj Emag (de exemplu Cosmetice)… posibilitatile sunt numeroase.

Despre asta insa vom vorbi pe larg in unul din episoadele viitoare.

Nota: in cursul Premium avem extrem de multe detalii despre cum sa cauti efectiv produse si distribuitori, pas cu pas

De asemena, tine cont ca va trebui sa aloci si ceva timp pentru asta, zilnic. La inceput, pana gasesti furnizori mai mult, dupa ce se stabilizeaza produsele, doar 1-3 ore pe zi, cat sa printezi comenzile, sa generezi facturile, sa pregatesti pachetele ca sa le poti inmana curierului la finalul zilei. Iar daca faci FBE, nici macar atat. Cu alte cuvinte, pentru inceput poti face asta si in paralel cu jobul curent, dar odata ce incepi sa cresti trebuie sa iei in calcul timpi aditionali si poate chiar renuntarea completa la job-ul curent.

Cand pot face Emag Marketplace full-time?

Curs special EmagMarketplace

Scopul tau ar trebui sa fie gradual. Mai intai sa iti asiguri venit minim echivalent cu un salariu lunar, dupa care sa te poti axa exclusiv pe acest business, cu alte cuvinte sa ai un venit care sa depaseasca job-ul curent sau alte surse alternative de venit pe care poate le ai si acum.

Cat de repede se intampla asta? Destul de repede, cu conditia sa fii implicat maxim si sa o faci cu pasiune, determinare si mai ales cu corectitudine si permanent cu CLIENTII IN MINTE!

Sau poate nici macar nu locuiesti in Romania si vrei sa faci Emag Marketplace de la distanta, din Anglia, Germania, Spania sau de oriunde din lumea asta larga? Se poate! Cum? Prin sistemul FBE (Fulfilement By Emag) ale carui costuri sunt detaliate, desigur, in cursul Premium.

Concluzii

Am incercat in acest prim episod sa punem transparent pe tapet cam toate informatiile pe care le-am considerat relevante pentru a lua o decizie in privinta inceperii unei afaceri online pe platforma EmagMarketplace. In mod normal ar trebui sa ai deja raspunsul. 

Mai mult: am eliminat si una din pricipalele piedici: lipsa informatiei! Ai acum la dispozitie un ghid complet, dedicat si prezent intr-un singur loc despre cum sa ai succes cu vanzari online pe marketplace! Dupa acest epidod mai degraba teoretic, vom incepe sa atacam la concret, in baza experientei noastre de pana acum, pasii necesari debutului pe online. 

Nu uita sa ne urmaresti pe GRUPUL DE FACEBOOK si pe CANALUL DE YOU TUBE!

In plus, te poti abona la noutati, introducand datele tale mai jos, astfel incat sa fii la curent permanant cu ce se intampla in acest model de business online!

Viata este scurta – actioneaza ACUM sa nu-ti para rau mai tarziu!

SUCCES!

onlineSellers Romania

Nota: brandul si denumirile “emag”, “Genius”, “Fulfillment By Emag”, “Academy” si altele folosite pe aceasta pagina si in acest site, sunt detinute de catre emag.ro controlata de catre compania Dante International cu care noi nu avem legatura. De asemenea brandul si denumirea “Amazon”, “Facebook”, Google”, “Youtube” si altele apartin detinatorilor lor. Mai multe despre drepturile de autor in sectiunea Politici site.

Important! Stai in legatura cu noi: